Новини

Кенгуру – грижата се прилага успешно при нас

  • 5/15/2017

Днес, 15-и май, е Световният ден на кенгуру-грижата, наричана още утроба извън тялото. За първи път този метод е приложен при недоносени в Богота, Колумбия през 1978 г. Тъй като липсвали кувьози и оборудване по идея на д-р Едгар Рей Санабрия е било положено на най-естественото и близкото до утробата място – майчината прегръдка. Майките били инструктирани да държат бебетата си на голо върху гърдите си, да спят с тях, да им дават да сучат винаги, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи!
Бебетата, за които е била прилагана кенгуру-грижата, имат по-кратък болничен престой, необходими са им по-малко терапии и интервенции, наддават по-добре, дишането, сърдечният ритъм и температурата им са по-стабилни. Предвид доказаната нужда на бебето да е близо до майка си, през 2013 г. в Дома за медико-социални грижи за деца бе въведена услугата „Кенгуру“ . Тя позволява на майката да е близо до бебето си, докато то е за доотглеждане в Отделението за недоносени и новородени в лечебното заведение и все още се нуждае от медицински грижи. За целта в Дома за медико - социални грижи за деца – Варна бяха обзаведени стаи за майките. Идеята бе най-вече да не се нарушава емоционалната връзка между майката и бебето. Родилките могат да кърмят, придобиват умения да се грижат за децата си, участвайки във всички моменти от режима им – къпане, захранване с биберон, бодърстване, обличане, масаж. Особено внимание се отделя на кърменето. По време на престоя майките се консултират и от различни специалисти – педиатър, психолог, дефектолог.
Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца е единственото във Варна, където родилките остават при бебетата си.