Новини

Мобилни екипи ще консултират бебета и деца в домовете им

  • 7/5/2023

Домът за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна), стартира нова услуга. От 1 юли т.г. мобилни екипи от медицински специалисти ще консултират на място, в домовете им, новородени недоносени и деца с проблеми. Посещенията ще стават с предварителна заявка на телефонен номер 0887500429.
Мултидисциплинарните екипи на ДМСГД – Варна, включват педиатър, физиотерапевт, медицинска сестра, рехабилитатор, кинезитерапевт, ерготерапевт, психолог, логопед, монтесори терапевт. Кои от тях да са в мобилната група, ще бъде преценявано индивидуално за всяко дете, в зависимост от неговото състояние, потребности и заявката на родителя.
Услугата, която ще е напълно безплатна, е насочена към недоносени бебета, кърмачета с изоставане в нервно-психичното развитие, деца с генетични (различни синдроми), ортопедични, неврологични (детска церебрална парализа), хронични или след възпалителни заболявания, както и такива с травматични увреждания. Те ще бъдат преглеждани и подкрепяни на място в техните домове, а родителите им – консултирани по въпросите, които ги тревожат.
Домът за медико-социални грижи за деца е лечебен комплекс с дългогодишна история и практика. В него функционират успешно Отделение за недоносени бебета, Център за ранна интервенция и рехабилитация, Дневен център за деца с дефицити, както и Стационар за продължаващо и продължително лечение.
Отделението за недоносени бебета е единственото във Варна и областта, което предлага т.нар. кенгуру – грижа вече 10 години. Осигурена е възможност майките да бъдат до децата си по време на целия престой в лечебното заведение. Така те могат да създадат привилегирована връзка с детето си, дори докато е в кувьоза, да го гушкат и да се грижат за него.
Центърът за ранна интервенция и рехабилитация се посещава годишно от около 500 деца. Практиката показва, че при над 25 % от тях се постига пълно оздравяване, при около 70 % се отчита значително подобрение и при по-малко от 5% не настъпва подобрение, но няма влошаване на симптомите.
Дневният център предлага специализирани грижи, съчетани с рехабилитация по индивидуален план, на деца до 7-годишна възраст. Предлага се и безплатен транспорт от и до техните домове.
Стационарът осигурява 24-часово медицинско наблюдение и грижи за деца с тежки заболявания, нуждаещи се от продължително лечение или палиативни грижи. Има възможност през този период с детето да бъде настанен родител или придружител.
Всички услуги, настаняването и престоя на децата, както и на техните придружители, са напълно БЕЗПЛАТНИ.