Новини

Уникална стая за виртуална реалност “Нирвана” помага в рехабилитацията

  • 3/6/2023

Източник : СайтЪТ
https://thesite24.net/unikalna-staya-za-virtualna-realnost-nirvana-pomaga-v-rehabilitacziyata-na-decza-s-problemi-v-motorikata/?fbclid=IwAR1l5idw9TJ5XWt-49CkOXtrgJEE0paQoYDXNdqzDGw4-PwotoqDxdS26k8

В Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна) представиха официално най-новата технология, с която разполага лечебния комплекс – виртуална стая за рехабилитация на деца с двигателни увреждания.
Системата „Нирвана“ е единствена във Варна и в Североизточна България. Закупена е изцяло с дарителски средства и от нея безплатно ще могат да се възползват деца от цялата страна, ползващи услугите на Центъра за рехабилитация към ДМСГД – Варна, предаде репортер на СайтЪТ.

Ето какво сподели за медията ни директора на дома д-р Стефка Джанкова:

“Това е най-новата ни придобивка, за която мечтаем много отдавна да я имаме и да я предоставим в услуга на нашите малки пациенти. Това е стая с виртуална реалност за деца с нарушения в моториката, нарича се Нирвана.
Това е много модерно съоръжение, което по един елегантен, игрови, фин начин стимулира децата да извършват движения, които те по друг начин не могат да бъдат накарани да направят. Това помага по много естествен начин да става рехабилитацията на тези деца. Освен това развива техните когнитивни възможности. Има и емоционален ефект върху децата, много модерно и съвременно съоръжение, което ще бъде много полезно за всички наши пациенти.
Всички пациенти на нашето заведение, децата, които идват за рехабилитация при нас от цяла България, могат да ползват не само виртуалната стая, но и всички зали и съоръжения, специалисти, напълно безплатно. Освен това ние приемаме и родител придружител, напълно безплатно, за да може децата от цялата страна да се възползват от съвременната рехабилитация, която предлагаме при нас.
Новата придобивка е изцяло от дарения, благодарение на волята на г-жа Вили Димова, която е дарила нужните за оборудването на стаята 72 162 лв.
В дома към момента има постоянно настанени за т.нар. резидентна грижа 60 деца. Има 10 деца в Дневен център, които идват сутрин и следобед се връщат по домовете си, отделно от това има други десет деца недоносени и рискови новородени, отделно рехабилитационния център се ползва от деца от цяла България. По време на ковид и грипна епидемия центъра беше преустановил дейността си, но от две седмици отново предлага своите услуги и приема семейства извън региона на Варна, допълни д-р Джанкова.