Новини

Всеки понеделник - безплатни прегледи за бебета и недоносени деца

  • 7/27/2023

Ранната интервенция и рехабилитация е сред основните услуги, предлагани в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна). Тя включва прегледи на недоносени и доносени бебета, и консултация на техните родители относно двигателното и нервно-психическото развитие на децата. Целта на екипа от специалисти, водени от д-р Нели Николова, завеждащ лекар на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към ДМСГД – Варна, е да следи отблизо състоянието на бебетата, да обучи и напътства родителите как да работят в домашна среда с детето, за да подпомагат развитието му и ако се наложи да бъде започната своевременно рехабилитация. При необходимост в консултациите се включва логопед – за храненето и предречевата рехабилитация, както и психолог – за психическо развитие и поведение, съобразно възрастта на детето.
От началото на 2023 г. до момента са направени близо 200 прегледа и консултации. Те се безплатни, не се изисква направление от личен лекар, а само наличната медицинска документация на детето. Провеждат се всеки понеделник в сградата на ДМСГД - Варна. От началото на месец юли т.г. се сформираха и мобилни екипи, които посещават децата на място, в домове им, при изявено желание от страна на техните семейства.
Виктор и Велизар са само две от децата, ползвали услугите на лечебния комплекс. Съдбите им са сходни – Виктор идва на бял свят в 30-а гестационна седмица, а Велизар – в 32-а гестационна седмица от бременността. И двамата са били настанени в Отделението за недоносени бебета в ДМСГД – Варна, където са прекарали близо месец. Отделението е единственото във Варна, предлагащо т.нар. кенгуру-грижа, която доказано се отразява благотворно на физическото и емоционално здраве на новородените. Ето защо се предоставя възможност на майките да бъдат настанени в лечебното заведение, заедно с детето си. При изписването, те получават списък с медицинските специалистите, при които трябва да бъде проследено бебето (кардиолог, офталмолог и т.н.), както и насоки кога да посетят отново ДМСГД – Варна за преглед и консултация с екипа на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. Такива насоки са получили и родителите на Виктор и Велизар.
„Срещите с д-р Нели Николова, които провеждахме всеки месец, ни бяха много полезни. Факт е, че без нейните напътствия нямаше да зная какво точно да правя, за какво в развитието на детето да следя и как да го стимулирам, за да разгърне потенциала си. Специалистите тук забелязаха и проблем със ставите, който, благодарение на навременните мерки, вече е отстранен.“, сподели майката на Виктор – Рени Божилова.
„Екипната работа даде своите резултати при Велизар. Тук, още в Отделението за недоносени бебета, забелязаха шума в сърчицето му, който той вече израсти. По време на консултациите в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация получавах отговори на всички въпроси, които ме тревожеха. Обучиха ме как да помагам на бебчо, за да започне да се завърта, седи, лази, ходи. През цялото време усещах подкрепа и спокойствие, че правя всичко необходимо за детето си. Притеснението в следствие на преждевременното раждане е голямо. Затова е безценно да има кой да извърви пътя на израстването на детето, заедно с теб“, разказа Красимира Донева – майка на Велизар.
Наскоро Виктор и Велизар бяха изписани от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. И двамата вече вървят самостоятелно, развиват се добре и показват на света колко големи бойци са недоносените бебета.