Новини

Д-р Нели Николова: Ранната рехабилитация е предпоставка за пълното възстановяване на децата

*Интервю на Радио Варна за предаването „На светло“ с д-р Нели Николова, началник на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна
- Д-р Николова, какви услуги предлага Центърът за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна?

- Центърът за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, извършва диагностика, ранно лечение, ранна интервенция и рехабилитация на деца с увреждане на централната нервна система - обикновено детска церебрална парализа, увреждане на нервна периферна система – родово травматични увреждания, вродени, генетични, ортопедични заболявания, увреждания след хирургични интервенции, ортопедични и неврологични. Също така Центърът осигурява подкрепа и опора на семействата на тези деца в процеса на рехабилитация, обучава родителите като котерапевти-съмишленици във времето на рехабилитационния процес.

- Към момента колко деца посещават Центъра?

- Към момента в Центъра на рехабилитация имаме около 230 деца. За сравнение преди 18 години, когато той започна да работи, имахме само 20. Децата, които могат да постъпят при нас са от 0 до 18 – годишна възраст от Варна, областта и от цялата страна.


- Какви специалисти работят с тях?

- Мултидисциплинарен екип, сформиран от висококвалифицирани специалисти – физиотерапевти, педиатри, логопеди, психолози, рехабилитатори, кинезитерапевти, специални педагози, монтесори терапевти, социални работници и медицински сестри. Предлагаме кинезитерапия, физиотерапия, ударновълнова терапия, ерготерапия, водолечение, механотерапия, също така логопедични услуги, индивидуална работа с психолог, специален педагог и монтесори терапевт в зависимост от потребностите на всяко дете.


- Колко време може да продължи лечението на едно дете в Центъра?

- Рехабилитационният курс обикновено е 10 дни всеки месец като посещенията зависят от състоянието на детето. Ако то се възстанови бързо, спира да посещава нашия център. В случай, че има потребност от по-продължителна рехабилитация, тя се извършва по график.


- А ако има потребност от поддържаща рехабилитация?

- Да, имаме такива деца, които например идват след прекаран мозъчен инсулт. След 10-дневния курс идват 2 или 3 пъти седмично, до следващия курс, за да може рехабилитацията да бъде непрекъсната.


- Тоест един родител може да ползва услугите на Центъра през цялото време докато детето му навърши 18 години, защото след това преминава в друга възраст?

- Да, точно така и е добре, защото при най-тежките случаи трябва да има поддържаща терапия.


- Дайте пример с някои от децата, които сте лекували в Центъра и резултатите, които сте постигнали?
- Голям е процентът на недоносените деца, които постъпват в нашия Център и ние обръщаме голямо внимание на ранната интервенция, защото тя е насочена към високо рисковите деца и е ключът за превенция на бъдещи дефицити в двигателната, когнитивната сфера, логопедични, обучителни проблеми, които могат да настъпят в по-късен етап и да се изявят като трайни увреждания в резултат на незрялост или аномалия на мозъчните структури. Ранната интервенция, ранното откриване на заболяването, ранното диагностициране, ранното насочване към Центъра са много важни, защото тогава имаме успешно възстановяване на децата. Това се дължи на факта, че в ранната детска възраст мозъчните клетки са много пластични и мозъкът има големи компенсаторни възможности. Процентът на напълно възстановените деца в нашия Център е 32%, а подобрение има при над 50 % от децата. Много малък дял са тези с леко подобрение или почти без подобрение. Те са около 12%, но това са деца с много тежки увреждания и въпреки това при тях пак постигаме големи резултати в психо-емоционалната сфера, контактност и социалност. Двигателно задържаме тяхното състояние, за да не се стигне до инвалидизация.
Нашата цел е ранно обхващане на рисковите деца, към които спадат тези, родени преди 33-а гестационна седмица, с ниско тегло, с вътреутробна хипотрофия, децата, родени от многоплодна бременност, деца с хипоксия, с мозъчен кръвоизлив, с вродени и генетични заболявания, или прекарали инфекции вътреутробно или непосредствено след раждането. Това е много рискова група, която трябва да бъде насочена, за да се започне с ранната интервенция.

- Трябва ли да има поставена диагноза, за да се обърнат родителите към вас или при съмнение за проблем могат да дойдат направо в Центъра?

- При нас могат да постъпят всички деца, които имат направление от личния лекар, от специалист – невролог, педиатър, ортопед, или с направление от дадена клиника, също така и с направление от Отдела за закрила на детето. Тези деца обаче вече идват с поставена диагноза. Родители, които имат притеснения, могат да доведат детето да направим диагностика и ако се изискват по-специални изследвания да насочим детето към такива, за да уточним диагнозата.


- Услугите, които предлагате заплащат ли се от родителите?

- Много е важно родителите да знаят, че престоят на децата от Варна е на амбулаторен принцип – почасово, а тези от страната се настаняват заедно с майката или с придружител за 10-те дни рехабилитация. Осигурена им е добра леглова база. Престоят, прегледите, консултациите, всички рехабилитационни услуги са напълно безплатни при нас.


- Никой нищо не плаща!?

- Да, никой нищо не плаща и никой не е върнат, ако е пожелал консултация или е заявил потребност от рехабилитация в нашия център.