Новини

Доброволци от чужбина помагат в грижите за децата

  • 5/2/2019

Шестима доброволци от Англия, Франция, Германия и Полша участват активно в грижите за децата от Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал „Виница“. Те са в България по инициатива на Фондация „Деца на Балканите“, с която лечебното заведение си сътрудничи. Доброволците са у нас в рамките на програмата "Еразъм +" на Европейския съюз по проект, наречен Европейска доброволческа служба. Младежите са на възраст между 17 и 30 години. Те посещават децата всяка седмица – в понеделник, сряда и петък. Разхождат ги, организират им игри и забавления, помагат и за храненето на малките си приятели. Освен деца, настанени за резидентна грижа, доброволците обгрижват и тези от Дневния център към заведението.
„Благодарни сме на младежите за тяхната отдаденост и за любовта, която влагат в заниманията. Присъствието им се отразява много добре на децата. Зарежда ги емоционално, а това е важно за развитието им, особено предвид факта, че децата при нас са с вродени или придобити увреждания, хронични заболявания, двигателни и ментални дефицити“, обясни директорът на Дома д-р Стефка Джанкова. Тя добави, че вратите на Дома са отворени и за други доброволци, готови да отделят от личното си време в по-дългосрочен план.
Програма на младежите от фондацията предвижда те да останат във Варна до юли. „Благодарим им, че са сред нас и децата ни“, заявиха още от екипа на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.