Новини

Робот за прохождане от "Българската Коледа"

  • 12/12/2018

Домът за медико-социални грижи за деца – Варна вече разполага с робот за прохождане - система за локомоторна терапия LokoHelp Woodway. Апаратурата е дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Тя е изключително ценна, тъй като разкрива нова възможност пред децата със сериозни дефицити в моториката да проходят. Уредът представлява роботизиран апарат за симулация на походката. Използва се за рехабилитация на пациенти с увреждане или загуба на способността за ходене след заболяване или злополука. Подходящ е за деца с церебрална парализа, Спина бифида, парализа на долните крайници, хемипареза, неврологични нарушения, невромускулни и ортопедични заболявания. Системата за локомоторна терапия спомага за подобряване на: походката, нейната бързина и издръжливостта; симетрията на походката и дължината на крачките; подвижността на ставите; мускулната дължина; сърдечно-съдовите функции; намаляването на спазмите.
Телесното тегло на пациентите, с които се работи, може да е между 5 и 150 кг. Времето за обучение в ходене зависи от преценката на лекарите и терапевтите. При пациенти с инсулт например препоръката е рехабилитацията да се прави три пъти седмично за период от поне 6 седмици. При деца с церебрална парализа терапията може да продължи месеци, дори години.
Системата за локомоторна терапия допълва спектъра от специализирана апаратура, с която разполага Домът за медико-социални грижи за деца - Варна. „Искрено се надявам, че тя ще допринесе резултатът от работата на висококвалифицираните ни специалисти да бъде още по-добър и все повече деца да си тръгват от нашето лечебно заведение щастливи и изправени на крака“, заяви директорът - д-р Стефка Джанкова. Тя поднесе сърдечните си благодарности на хората, подкрепили традиционната благотворителна инициатива. „Българската Коледа“ ни подава за втори път ръка, уточни д-р Джанкова. В рамките на кампания 2012/2013 г. Домът за медико-социални грижи за деца – Варна получи апарат за ударно-вълнова терапия и вана за подводно-струен масаж.