Новини

Водещ немски терапевт обучава специалистите от ДМСГД - Варна

  • 10/23/2018

Бенедикт Бьомер - най-високо рангованият преподавател в света в двете концепции на PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение - ПНУ) и Бобат бе лектор на четиридневния практически семинар на тема „Спастичност“, който се проведе в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. В него участваха лекари, кинезитерапевтите и рехабилитаторите от лечебното заведение. Показани бяха техники, компилация между ПНУ и Бобат, за преодоляване на спастичността при пациенти с двигателни увреждания, чрез неинвазивен подход. Спастичността е нарушение в мускулния контрол, при което мускулите се свиват стават твърди, стегнати и осъществяването на движение или преместване е затруднено или невъзможно. Тя е характерна за пациентите с детска церебрална парализа, с каквито работят специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна.
Лекторът Бенедикт Бьомер е завършил Училището по физиотерапия в Бад Абах, Германия. По-късно става мануален терапевт. Получава лиценз за международен инструктор по ПНУ. Преминава през нивата основен инструктор, инструктор за напреднали, а през 2014 г. става сеньор инструктор. Бьомер има лиценз за Международен инструктор по „Бобат за възрастни”, признат от Mеждународната Бобат Асоциация (IBITA). От края на август 2014 г. той е и магистър по невронауки.
Към момента Бьомер е професионален консултант на целия екип по рехабилитация в Клиниката по рехабилитация в Билитц-Хайлщетен с капацитет за 240 пациенти за рехабилитация на всички стадии на състояния като мозъчен инсулт, травми на гръбначния мозък, травматични мозъчни наранявания и болест на Паркинсон.
През годините е работил и с деца с детска церебрална парализа.