Новини

Доброволци от САЩ пожелаха партньорство

  • 6/22/2018

Лекари от САЩ посетиха в края на изминалата седмица Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, за да обменят опит с колегите си от лечебното заведението. Медиците – неврохирург от щата Оклахома и педиатър от Аризона, са представители на българо-американската фондация „Едно сърце“. „Желаем да установим дългосрочно партньорство с Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Готови сме да финансираме работата на една медицинска сестра, която да помага за грижите за децата с вродени тежки заболявания“, съобщи Николай Гавазов, директор на фондация „Едно сърце“.
Заедно с лекарите, Домът за деца бе посетен от ръководството на фондацията и доброволци, водени от Светослав Йорданов, представител на Сдружение „Ново начало“, с чието посредничество се реализира сътрудничеството. Те бяха впечатлени от условията за отглеждане и лечение на децата, както и от оборудването и апаратурата, които се използват в рехабилитационния процес. „Нашите специалисти са високо квалифицирани в работата с деца с проблеми в моториката. Новото, което предстои, е да сформираме мобилни групи. Идеята е те да посещават децата на място в домовете им, да подкрепят и родителите в грижата за деца в риск“, обясни д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.
В рамките на посещението, американските медици коментираха конкретни случаи с д-р Нели Николова, завеждащ лекар на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към лечебното заведение. „Най-голямо впечатление като че ли им направи мултисензорната залата, както и залата за водна терапия. Единици са центровете в България, които разполагат с подобно комплексно оборудване и мултидисциплинарни екипи от специалисти, чиято дейност акцентира както върху физическото, така и върху психичното здраве на децата“, обясни д-р Николова.
Групата доброволци, включваща младежи от различни щати, боядиса част от пейките в двора на Дома за медико-социални грижи за деца и почисти района около тях.