Новини

Осиновители и осиновени деца от Варна се събират за 16-а поредна година

  • 6/5/2017

За 16-а поредна година празникът „Аз и моето семейство“ ще събере осиновители и техните осиновени деца във Варна. Мащабът на хепънинга, който ще е на 17 юни, се разраства и той вече излиза от пределите на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, от където води началото си. Тази година съорганизатори на събитието са Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна и Отделът за закрила на детето. Желанието на инициаторите е да утвърдят „Аз и моето семейство“ като част от празничния живот на града.
Идеята за провеждането на тържеството е заимствана от примера на САЩ, Дания, Италия и редица западни държави. Традиционно то се провежда в третата събота от месец юни. Домакин е Домът за медико-социални грижи за деца - Варна. Поканени са всички семейства, които желаят да присъстват.
Опитът показва, че децата, участващи в празника приемат спокойно факта, че са осиновени. Срещите с деца със сходна съдба им помагат и са предпоставка за създаването на нови, трайни приятелства. По време на тържеството малки и големи пеят, танцуват и играят заедно. И за да остане следа, всяка година те засаждат по едно дръвче в двора на Дома, в който мнозина са направили първите си крачки.