Новини

Музикотерапия за деца

  • 2/27/2017

Музикотерапия за деца с двигателни и ментални проблеми предлага Домът за медико-социални грижи, който се намира във варненския кв. „Виница“. Сеансите се водят от музикалния педагог Първолета Василева, която има дългогодишен опит в работата с деца, включително с увреждания и специални потребности. Мястото на терапевтичните срещи е главното фоайе в Дома всеки вторник и четвъртък от 10,00 ч. до 10,30 ч. и от 10,30 ч. до 11,00 ч. Заниманията са подходящи както за здрави, така и за деца с ментални или двигателни проблеми. Сеансите „Музика в действие“ протичат като игра, която успокоява и помага за концентрацията на вниманието. Тонизира се централната нервна система, стимулира се дишането и кръвообращението. Музикотерапията оказва лечебно въздействие върху психо-емоционалното състояние на децата и опорно-двигателния им апарат, обясни Първолета Василева. Тя уточни, че заниманията се отразяват благоприятно върху речта, фината и общата моторика, общуването с връстници и възрастни, стимулира въображението на децата и креативното им мислене, себеизразяването и увереността. Отделно от това децата се запознават с различни видове инструменти от цял свят, с музикалните жанрове, усвояват ритмичността, разпознават началото и края на музикалната фраза. Стимулираме ги да покажат танцовите си умения и възможности за импровизация, каза още музикалният педагог.
В „Музика в действие“ се включват деца от заведението и тези, които посещават Дневния център за деца с увреждания. Сеансите са открити и за всички, които ползват услугите на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация, също част от структурата ни.
Очаква се много скоро в здравното заведение да отвори врати и специализиран кабинет по музикотерапия. Така ще се отговори на нуждите на повече деца със специални потребности от цялата страна.