Новини

342 деца са ползвали многократно услугите на Центъра за рехабилитация през 2016 г.

  • 1/26/2017

342 деца са преминали през терапевтични курсове в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна през 2016 г. Те са от цяла Варненска област, София, Велико Търново, Бургас, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Търговище, Разград, Каварна, Балчик и много други градове и села от България. Най-често това са недоносени бебета, които се нуждаят от рехабилитация, заради изоставане в двигателното развитие, деца с родови травми, със синдром на Даун, с различни форми на детска церебрална парализа, хидроцефалия, претърпели операция и др.
123 деца от преминалите през процедури са били изписани окончателно. 50 от тях са се възстановили напълно. При 62 деца е отчетено значително подобрение, а при 11 няма промяна двигателно, но се наблюдава подобрение в психо-емоционалното състояние.
За сравнение през изминалата година броят на децата, преминали през Центъра за ранна интервенция и рехабилитация е бил 307. „Запазва се тенденция все повече родители да избират нашите услуги. Вярвам, че това се дължи на добрите резултати, които постигат децата като следствие от работата с нашите специалисти“, коментира д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.
В Центъра работят висококвалифицирани специалисти, обединени в мултидисциплинарни екипи. Тези екипи включват лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, ерготерапевт, логопеди, психолози, монтесори терапевти, специални педагози и социални работници. Те помагат паралелно на децата и на родителите.
За комплексна рехабилитация се приемат деца от 0 до 18 – годишна възраст със заболявания на централната или периферната нервна система (специфични разстройства на двигателната функция, централно координационно смущение, церебрална парализа с/или без епилепсия, родово-травматични увреждания, спина бифида и др.), ортопедични заболявания, деца претърпели операция, с вродени аномалии, генетични заболявания, изоставане в нервно-психическото развитие, логопедични проблеми. Комплексната рехабилитация включва кинезитерапия по методите Войта и Бобат, ерготерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия, ударно-вълнова терапия, фийтбек, релационна психомоторика, работа с логопед, психолог, специален педагог, монтесори терапевт, тифопедагог.
„Приемаме деца от цялата страна, като тези от по-отдалечените градове се настаняват при нас с придружител за целия период на терапевтичния курс с продължителност 10 работни дни. Всички услуги в Центъра са напълно безплатни – прегледи, консултации, лечение, рехабилитационни процедури, престой. Те се поемат от бюджета на Министерството на здравеопазването, в чиято структура е Домът за медико-социални грижи за деца“, обясни д-р Нели Николова, която завежда Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. Тя посъветва родителите да не отлагат във времето, а да потърсят незабавно съдействие, ако забележат отклонения в развитието на детето. „Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване“, каза още д-р Николова.