Новини

Ранната рехабилитация може да предотврати трайни увреждания, според специалист

  • 11/16/2016

Още при първите индикации за отклонения по отношение на мускулния тонус на бебето – вяла мускулатура или хипертонус, дефицити в двигателните умения, родителите трябва да потърсят специалист. Колкото по-рано се започне с медицинската рехабилитация, толкова по-големи са шансовете, ако е налице проблем, той да бъде отстранен напълно и да се предотвратят последващи увреждания. Затова нека родителите да не чакат детето им да стане на 7 или 10 години, тъй като ранната интервенция, още в първите месеци на бебето, е от решаващо значение за качеството на живота, който то ще води. Това посъветва Донка Барусова - доайенът сред рехабилитаторите в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Тя има 28-годишен стаж в лечебното заведение, специализирала е лазертерапия, електростимулация, рехабилитация при деца с белодробни заболявания, Войта и Бобат терапия. Работила е със стотици деца от цялата страна, повечето от които са се възстановили напълно, други значително са се подобрили, а при трети е била предотвратена бъдеща инвалидизация.
При нас идват деца с различни проблеми като например изоставане в двигателното развитие, за възстановяване след операция, с хипотония, вродени аномалии, детска церебрална парализа и др. Задачата ни е да изберем точната комплексна терапия, като за целта в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация работим в екип – лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори, психолози, логопеди, педагози, обясни Донка Барусова. Едно от децата, с които в момента се занимава тя, е момиченце на 3 години с дясна хемипареза. Като резултат от работата й вече се наблюдава отпускане на ръката на детето и отваряне на пръстите, които до момента е държало основно свити в юмрук. “Определено съм доволна. Донка Барусова е не само много добър рехабилитатор, но и прекрасен човек. Има подход към децата и с нея те се чувстват спокойни“, каза майката на момиченцето.
Друг пациент на Барусова е момче на 10 години. Когато идва за първи път в Центъра, вървежът му е бил неправилен, замятало е крака си и е обръщало стъпалото навътре. Сега, след продължителна терапевтична работа, походката е значително подобрена и проблемът е едва забележим. Въпреки забавянето във времето и късното започване на рехабилитацията, корекциите са на лице.
Един добър рехабилитатор, според Барусова, винаги може да различи нормалното състояние от патологичното, както и да отчете точните отклонения от нормалното развитие. Затова съветвам родителите в случай, че нещо ги безпокои, да се обърнат към специалист. При нас, в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, консултациите, прегледите и престоят (за деца от други градове) са безплатни, тъй като се поемат от Министерството на здравеопазването, уточни рехабилитаторът.

За контакти и записване: Д-р Нели Николова
(0887/ 500 417), ръководител на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация.