Новини

Бум на таланти, сред децата, излезли от Дома

Талантливи музиканти, танцьори, художници, дизайнери и спортисти. Такива са децата, излезли от Дома за медико - социални грижи за деца във варненския квартал „Виница“ (ДМСГД). Голяма част от тях са възпитаници на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Рисуване, живопис, барабани, рекламна графика са само част от специалностите, в които те се развиват. Своите умения децата показаха по време на празника “Аз и моето семейство“, който се провежда всяка година в Дома. Традицията е въведена преди 15 години от директора на ДМСГД д-р Стефка Джанкова. В уречения ден, който се чества в края на месец юни, се срещат и забавляват заедно осиновените деца, техните осиновители и специалистите от сплотения екип на Дома, който посреща гости от цялата страна. Празникът е уникален за България, защото се провежда само тук, във варненския Дом.
„Заимствах идеята от други сходни домове в чужбина. Подобни тържества се провеждат Дания, Италия, САЩ и редица западни държави. Срещите са много мили и поддържат уюта в Дома, в който от години създаваме и поддържаме среда, максимално близка до семейната.“, обясни д-р Джанкова.
Всяка година в празничния ден децата засаждат по едно дръвче. В резултат в двора на Дома вече има малка семейна горичка.