Новини

Безплатна рехабилитация за бебета и деца от цялата страна

Центърът за ранна интервенция и медицинска рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД), предлага изключително широк спектър от услуги. Част от тях са насочени към децата с двигателни проблеми, невро-мускулни и ортопедични заболявания и включват диагностика и ранна интервенция, както и комплексна рехабилитация и кинезитерапия. Прилага се нискочестотна електротерапия, магнитотерапия, термотерапия, лазер терапия, хидротерапия, механотерапия, ултразвук, светолечение и др. Нашите специалисти са висококвалифицирани, сертифицирани са и от години работят по водещите терапевтични методи Войта и Бобат, при които много често резултатите многократно надминават очакванията, обясни д-р Стефка Джанкова, директор на Дома. Тя уточни, че Домът разполага с база, в която децата от други градове се настаняват безплатно по време на престоя, заедно с придружител. Условията са много добри и отговарят на всички стандарти, добави д-р Джанкова. Родителите трябва да са информирани и да знаят, допълни тя, че ранната интервенция е от жизненоважно значение за децата.
Когато е налице проблем, нашият съвет е рехабилитацията да започне възможно най-скоро след раждането. Тогава вероятността за успех е най-голяма. При ранна кинезитерапия, част от двигателните проблеми могат да бъдат преодолени и на 100 %. Това обясни Ася Христова, кинезитерапевт с дългогодишна практика в Дома. Когато се започне с рехабилитацията навреме, детето изумява близките си с постигнатите резултати. Имахме случай, при който при нас дойде бебе на 5 месеца, родено недоносено с вродено заболяване и развитието му бе като на двумесечно. То не можеше да държи главичката си изправена. Само след 2 посещения започна да контролира самостоятелно главата си и влезе в нормите за развитие за възрастта си, разказа Ася Христова.
Вероника е на 3 години и половина и също е постигнала завидни резултати. Живеем в София, но водя дъщеря си на рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца тук - във Варна, защото съм изключително доволна. Тя има лека форма на хемипареза на левия крак и ръчичка. Направихме 2 серии от процедури по 10 дни и сега проблемът е почти незабележим. Вероника стана по-смела и дори изкачва стълбите сама, разказа майка й.
Препоръчаха ми специалистите от ДМСГД като едни от най-добрите в страната. И не случайно. Тук и медицинските услуги, и грижите и отношението са на много високо ниво, коментира Мария Христова. Тя е майка на 8 –месечния Кристиян, който се е родил недоносен с тегло едва 1,490 кг. Докато достигне необходимите за изписване килограми, бебето е било в кувьоз в Отделението за недоносени и новородени в Дома. Сега идва на рехабилитация, тъй като е по-пасивен в движенията. Пътуваме от Аксаково, обясни Мария, но си заслужава, защото синът ми има значителен напредък. Вниманието, с което се грижат за него, също силно ме впечатли, каза още тя.
Рехабилитационният курс в Дома е с продължителност 10 работни дни всеки месец. Предлагат се два варианта на рехабилитация - на амбулаторен принцип (почасово, по график) и на стационарен принцип (прием на майката с детето по време на курса). Приемат се деца от цялата страна, насочени от различни медицински специалисти, с направление от Отдела за закрила на детето по местоживеене. Престоят, прегледите, консултациите и рехабилитационните процедури са безплатни.

На снимките: Мария Христова и сина й Кристиян
Вероника, която си направи селфи