Новини

17 ноември - Световен ден на недоносените бебета

  • 11/17/2022

Всеки ден сме свидетели колко сила има в тези малки големи герои! Родени борбени, преодоляващи изпитания, непосилни и за нас, възрастните!

Бебета чудеса!

Нашата мисия е да правим най-доброто, на което сме способни, за да имат те щастлив и пълноценен живот. Ето защо още през 2013 г. въведохме т.нар. кенгуру грижа в Отделението за недоносени бебета в ДМСГД – Варна. Това позволи на майките да бъдат неотлъчно до рожбите си, докато те са поверени на грижите ни. Да могат да ги гушкат, кърмят, къпят, а бебчетата да усещат майчиното присъствие, топлина и любов. Да черпят от силите, вярата и надеждата на мама. Положителният ефект от всичко това е доказан научно. Бебетата, за които е била прилагана кенгуру-грижата, имат по-кратък болничен престой, необходими са им по-малко терапии и интервенции, наддават по-добре, дишането, сърдечният ритъм и температурата им са по-стабилни.
Докато са настанени за доотглеждане в нашето лечебно заведение, недоносените бебета преминават всички необходими прегледи, извършвани от водещи специалисти - детски очен лекар, невролог. При необходимост те се консултират и от детски кардиолог и ревматолог, нефролог, хирург, ортопед и гастроентеролог. При изписването, родителите получават конкретни насоки кога и през какви медицински прегледи е необходимо да премине тяхното бебче. Същевременно разясняваме колко важно и полезно е недоносените деца да започнат рехабилитация от най-ранна възраст. Тази комплексна услуга от консултации и терапевтични процедури се предоставя от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в ДМСГД – Варна, който е след водещите в страната. Специалистите в него сформират мултидисциплинарни екипи, включващи педиатър, лекар –специалист по физикална рехабилитация, кинезитерапевт, рехабилитатор, логопед, психолог, ерготерапевт, монтесори терапевт. Всички те, ръка за ръка със семейството, работят, целейки детето да постигне пълна самостоятелност. Да проходи, да проговори, да тича и да се радва на всеки миг от своето детство!
И докато правим всичко това, не спираме да вярваме в силите и възможностите на тези малките чудеса! Здрави да са всички те и техните семейства!