Новини

Международната асоциация Монтесори сертифицира наши терапевти

  • 10/30/2019

Монтесори терапевтите от Дома за медико-социални грижи за деца във варненския кв. „Виница“ Весела Демирова и Доротея Ризова са сред първите специалисти сертифицирани в България от Международната асоциация Монтесори. Те преминаха през интензивно обучение, насочено към работата с деца от 3 до 6 -годишна възраст. То бе водено от рускинята Надя Столбова, която живее и работи в Мюнхен. Водила е курсове в Германия, Дания, Латвия и Естония.
Монтесори терапията е част от комплексната рехабилитация, прилагана в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Правят се както индивидуални, така и групови сеанси като крайната цел е всяко дете да преодолее собствените си бариери и задръжки в психическо и физическо отношение. Философията на този вид терапия е да предостави възможност и право на избор на детето. И така под формата на интересните за него занимания и игри да преодолява проблемите, независимо от естеството им (гняв, стеснение, агресия, ниско самочувствие, дефицити в моториката).
Домът за медико-социални грижи за деца – Варна е сред водещите в страната по отношение на ранната интервенция при деца с хронични и генетични заболявания, двигателни дефицити, недоносени бебета. Тя включва профилактика, ранно откриване на здравословния проблем, бърза и комплексна терапия като за всяко дете се изготвя индивидуална програма. Всички прегледи, консултации и терапии в лечебното заведение са безплатни.