Новини

Водещи физиотерапевти от чужбина обучават специалистите ни

  • 10/17/2019

Продължава серията от обучения с чуждестранни лектори за специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна). Водеща на приключилия вчера двудневен курс бе Беата Внук – инструктор по Бобат терапия за деца, преподавател в Академията по физиотерапия във Варшава и старши физиотерапевт в Център за интензивна терапия във Варшава, Полша. От страна на ДМСГД – Варна, в практическото обучение участваха лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти, ерготерапевти. Темата бе „Терапията за ръка като важна част от ерготерапията“. В рамките на курса, който се провежда за първи път в България, Беата Внук демонстрира доказани техники и възможности за терапия на деца с неврологични заболявания, с различна степен на засягане на функцията на ръцете и с детска церебрална парализа. Тя показа и новостите при използването на специализираните средства за ортезиране. Практиките са насочени към деца от 2 до 16-годишна възраст.
Това е третото поред практическо обучение с водещи физиотерапевти от чужбина, в което участват специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Предходното бе водено от Бенедикт Бьомер – един от преподавателите с най-висок ранг в света в двете концепции - PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение) и Бобат. Той показа различни техники за преодоляване на спастичността при пациенти с двигателни увреждания, чрез неинвазивен подход. Спастичността е нарушение в мускулния контрол, при което мускулите се свиват, стават твърди, стегнати и осъществяването на движение или преместване е затруднено или невъзможно. Тя е характерна за децата с церебрална парализа, с каквито работят специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна.
Сред лекторите, провеждали обучение с варненските специалисти, е и Марсел Гжебелуш, председател на Международната PNF асоциация. То бе насочено към възможностите за преодоляване на проблемите в походката.