Случаи от нашата практика

Дете, родено 940 гр., проходи след рехабилитация

Георги е един от малките големи герои, с които работиха специалистите от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Той е роден на 23 ноември 2016 г. в София в 34 –ата гестационна седмица с тегло едва 940 гр.
Георги премина успешно терапевтичната си програма и бе изписан от Центъра за рехабилитация. Той вече върви, тича, казва думички. „Търпението е в основата на всичко постигнато. Знаем колко усилия костваше на кинезитерапевта Вержиния Маркарян работата с детето ни, но резултатът е налице - на 7 март 2018 г. нашият герой направи първите си самостоятелни крачки“, споделиха родителите на Георги – Соня и Антон. „Не сме очаквали, че ще получим подобна грижа, при това в държавен Център. Тук ни посрещат с усмивка от вратата. Радват се на детето ни. Отношението е изключително позитивно и някак си съвсем естествено се доверихме на Вержиния Маркарян. Тя, както и ръководителят на Центъра – д-р Нели Николова, ни обясняваха всичко – какво да правим, какво предстои, какво да очакваме. Дадоха всичко от себе си“, разказа Антон. Той уточни, че към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна са били насочени от болница „Света София“, където Георги е преминал един рехабилитационен курс.
„Ранната интервенция и рехабилитация са предпоставка детето да развие целия си потенциал. Те са задължителни при рискови деца, каквито са недоносените бебета. Затова съветваме родителите да не отлагат нито ден рехабилитацията. Често тя има решаваща роля и може да предотврати последваща инвалидизация на детето“, обясни д-р Нели Николова.