Случаи от нашата практика

Дете с лицева аномалия проговори след работа с логопед

Боряна е на 4 години. Говори отчетливо и разбираемо дори за непривикнали към говор на деца с вродени цепнатини на устните и небцето. Слушайки я, човек не би предположил, че тя има сериозна физическа пречка, която затруднява произнасянето на звуците. Въпреки това детето започва да изговаря правилно думичките още преди да навърши 2 години, благодарение на професионализма на Галина Добролевска, клиничен логопед от Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД), както и на упоритостта на близките на момиченцето.
Когато дойде при мен Боряна беше на година и пет месеца. Родена е с цепнатина на устната – едностранна вляво. Липсва увулата (мъжеца). Имала е фистули (отвори) на твърдото и мекото небце, като на твърдото небце все още има една незатворена. Тези био-механични нарушения са причина за неправилно насочване на издишаната струя към носната кухина, обясни Добролевска. Тя коментира, че вродените цепнатини на устните и небцето са едни от най-често срещаните аномалии при новородените. Статистиките сочат, че 1 на 700 деца в Европа се ражда с подобен проблем.
Заради лицевите аномалии дъщеря ми претърпя две неуспешни операции в Белгия, където е родена. На 3-месечна възраст, през януари 2013 г., й бе направена операция на устната, а през август същата година – на небцето. Противно на очакванията ни поради това, че сме в Брюксел, резултатът и от двете интервенции не беше добър, разказа майката Мирена Малчева. Наложи се да се върнем в България, където отидохме на консултация при проф. Юрий Анастасов, който завежда отделението по пластична хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. За него знаехме, че е сред водещите в сферата и е специализирал пластична хирургия във Франция. Преди месец проф. Анастасов направи успешна фарингопластика на мекото небце на Боряна. Ако до една година, уточни Мирена, тя започне да произнася правилно всички звуци, няма да се налага повторна интервенция в тази област.
В момента, в който дойдохме при Галина Добролевска, Боряна почти нищо не казваше. Всеки съгласен звук заменяше с носовите „м“ и „н“, обясни майката на момиченцето. Нищо не й се разбираше. След няколко месеца работа с логопеда при Боряна започнаха да се появяват и други съгласни звукове в думите - п-б, т-д, ф-в. Вибрационната „р“ се автоматизира правилно във всяка позиция в думите. Впечатлена съм от професионализма на логопеда и резултатите, които постига. Галина Добролевска работи и със сина ми, който имаше проблем с произнасянето на съскави и шушкави съгласни, но той вече е отстранен, заключи Малчева.
Според Добролевска, Боряна е претърпяла много голямо развитие. В момента детето не може да произнася „к“ и заменя звука с „т“, има и някои патологични модели в произнасянето на погрешно заучени думи. Затова сега заедно с нея работим по преодоляването на тези проблеми, за да бъде говорът й по-ясен и разбираем за околните, обясни специалистът.
Галина Добролевска е довереният логопед във Варна на Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители. Работи с деца с различни синдроми, соматични нарушения – централно координационно смущение и детска церебрална парализа, както и такива с вродени кранио-фациални аномалии. Тя поема бебетата в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към ДМСГД като проследява невро-психическото им развитие от 0 до 12 месеца, извършвайки диагностика на орално-фациалните моторни модели, осъществяващи храненето (сукателен, гълтателен рефлекс, дъвчене и преглъщане) и първичната гласова експресия (вокализацията). Става въпрос за случаите, в които липсва или късно се поява сукателен и/или гълтателен рефлекс, кърмачето има проблеми с преглъщането, нарушен е контролът и координацията при дишане – сукане – гълтане, не може да дъвче или има проблеми с храненето например. Телефонът за връзка с Галина Добролевска е 0889 455 915.